Hoe zorg je ervoor dat je ook thuis goed aan het werk kunt? Hoe kun je het beste uit het thuiswerken halen? Natuurlijk is het aannemen van de juiste werkhouding en het creëren van een fijne werkplek voor jezelf belangrijk. Echter zijn er nog een aantal andere factoren die voor een nog beter resultaat kunnen zorgen. Lees verder voor onze beste tips!

Rust, regelmaat, ritme

Door een stabiele thuiswerkroutine kun je je productiviteit verhogen. Hetzelfde ritme aanhouden als voor COVID-19, zorgt ervoor dat je hoofd en lichaam weten waar ze aan toe zijn. Probeer thuis zoveel mogelijk een normale werkdag op kantoor na te bootsen. Dus zet je wekker, spring onder de douche en verruil je pyjama voor een ‘normale’ outfit!

En was het vaak zo dat je gehaast iets moest eten terwijl je onderweg was naar kantoor? Het voordeel van het thuiswerken is dat je nu meer tijd hebt om een lekker ontbijtje voor jezelf te maken. Dit geldt ook voor de lunch en koffiepauzes. Maak hier vooral gebruik van!

Praktische pauzes

Het is niet alleen handig dat je meer tijd hebt om wat lekkers voor jezelf te bereiden, je hebt ook meer mogelijkheid om je pauzes creatief te benutten. Het is algemeen bekend dat het nemen van pauzes de productiviteit verhoogt. Ook wanneer je thuis werkt, is een pauze nemen essentieel. Niet alleen voor het verhogen van de productiviteit, maar ook voor een goede (mentale) gezondheid in het algemeen. Maak een keer een extra uitgebreide lunch klaar, geef de planten water, wandel een blokje om of volg een korte yogasessie op YouTube.

Mis je door het thuiswerken die ene collega waar je altijd even mee ging wandelen? En wonen jullie niet in de buurt van elkaar? Bel diegene gewoon even op wanneer jij naar buiten stapt. Het is belangrijk om sociale contacten te onderhouden tijdens deze periode, ook met collega’s. En die vrijdagmiddagborrel? Die doen we tegenwoordig gewoon via FaceTime.

De optimale thuiswerkplek

Heb je thuis geen speciale werkplek? Geen probleem! Met de volgende tips zorg je ervoor dat zelfs de keukentafel de beste werkplek in huis wordt.

  1. Groene vingers

Zoals we in onze blog ‘werkplek van de toekomst’ vermelden, wordt het investeren in planten steeds belangrijker op kantoren. Dit geldt ook voor jouw eigen thuiswerkplek. Uit onderzoek is gebleken dat planten voor een goede luchtkwaliteit zorgen. Zet dus vooral wat groen om je werkplek heen. Doordat de lucht gezuiverd wordt door de planten, kun je je beter concentreren.

  • Zorg voor genoeg daglicht

Daglicht is belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Het is dus belangrijk om te zorgen voor voldoende daglicht, ook wanneer je werkt van 9 tot 5. Het is bijvoorbeeld handig om te zorgen voor inval van daglicht aan de zijkant of achterkant van je werkplek. Zo krijg je, ook als je binnen zit, nog een beetje vitamine D binnen. Ga echter niet (te lang) recht tegenover een raam zitten: hierdoor kunnen je ogen sneller vermoeid raken.