In 2020 hoeven we alleen nog maar een goede laptop met uitstekende Wi-Fi te hebben om onze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Dankzij het internet kunnen medewerkers overal met elkaar communiceren, elkaar documenten toesturen en deze samen bewerken, een videovergadering houden en nog veel meer. Hierdoor wordt flexibel werken steeds toegankelijker.

Het doel van flexibel werken is het bevorderen van de professionele én persoonlijke balans voor medewerkers. Flexibel werken houdt in dat medewerkers kunnen werken op verschillende plekken, flexibele werkuren kunnen hebben en in sommige gevallen zelf mogen bepalen op welke dagen zij werken. Flexibel werken heeft niet alleen veel voordelen voor de medewerker, maar ook voor het bedrijf. Lees hieronder wat de voordelen zijn van flexibele werkomstandigheden voor organisaties

Productieve medewerkers

Verschillende studies tonen dat flexibel werken de productiviteit verhoogt. Respondenten van deze studies zeggen minder afgeleid te worden wanneer zij thuis werken en hierdoor productiever te zijn. Op kantoor kan een medewerker zich storen aan de onderbrekingen van collega’s of een drukke werksfeer. Dit soort situaties kunnen worden vermeden als iedereen verschillende locaties werkt.

Werken op verschillende locatie zorgt niet alleen voor productieve medewerkers, maar ook voor een creativiteit boost. Een verandering van omgeving en het ontmoeten van nieuwe mensen zorgt regelmatig voor nieuwe ideeën.

Gezondheid boost van de medewerkers

Een slechte staat van welzijn van medewerkers is een steeds groter probleem binnen de werkcultuur. Zo komen burn-outs steeds vaker voor, ook bij jonge werknemers. Gezinsverplichtingen of bepaalde levensstijlen van medewerkers kunnen vragen om een zekere flexibiliteit van werkgevers. Het bieden van deze flexibiliteit kan zorgen voor stressvermindering en is een goede boost voor de gezondheid van het hele team. Op die manier wordt stress een steeds minder voorkomend probleem op de werkvloer.

Kleinere kantoren

Omdat medewerkers vaker buiten de deur werken, zullen sommige werkgevers de optie hebben om een kleiner kantoorpand te nemen. Een bedrijf kan ook gemakkelijker groeien zonder dat het pand per se groter moet worden. Op deze manier hoeft er niet geïnvesteerd te worden in nieuwe werkplekken. Door de beschikbare communicatiemiddelen – van telefoon en e-mail tot videobellen en andere online communicatietools – kan het hele team constant met elkaar verbonden zijn, waar ze ook zijn.