Hoe ziet het kantoorleven van de toekomst eruit? De verwachting is dat door technologische ontwikkelingen de komende jaren veel zal veranderen op kantoorgebied. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende mogelijkheden, zoals thuiswerken of werken op verschillende flexplekken. Ook zien steeds meer werkgevers dat een goed ingerichte werkplek de productiviteit van werknemers kan verhogen. Hieronder vind je drie upcoming kantoortrends, die zowel thuis, als op kantoor of op je flexplek kunnen worden toegepast.

  1. Fifty shades of green

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden hoe belangrijk het is om als bedrijf te investeren in een groene werkplek. De verwachting is dat dit de komende jaren een van de belangrijkste aandachtspunten zal blijven. Niet alleen bestaande werknemers, maar ook sollicitanten letten hierop. Zeker Millenials en Generation Z’s vinden niet alleen de functieomschrijving belangrijk, maar ook de look-and-feel van een team en het interieur van een kantoor. Door als organisatie te laten zien dat in groen wordt geïnvesteerd, word je een aantrekkelijkere potentiële werkgever voor deze nieuwe groepen sollicitanten.

Het investeren in een groene werkplek zorgt niet alleen voor meer interesse bij sollicitanten of een mooi interieur. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat planten de luchtkwaliteit op een kantoor verbeteren. Doordat de lucht gezuiverd wordt door de planten, kunnen medewerkers zich vaak beter concentreren.

  • Flexibel werken

Zoals eerder benoemd, is flexibel werken niet meer weg te denken uit 2020. Acht uur per dag achter hetzelfde bureau zitten, wordt een steeds minder gangbare manier van werken. Vanwege de ontwikkelingen omtrent COVID-19 vinden veel medewerkers het prettiger om te werken op afstand, of met flexibele uren. Dit geeft werknemers bovendien de kans om een goede balans te vinden tussen werk- en privéleven.

Als werkgever is het daarom belangrijk om te investeren in digitale technologieën en hulpmiddelen die het online samenwerken mogelijk maken. Hierbij kan worden gedacht aan clouds, tablets, smartphones en werklaptops voor de medewerkers.

  • Personal assistance

Technologische ontwikkelingen, zoals robots en artificial intelligence, worden door steeds meer medewerkers gezien als een verrijking van hun baan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chatbots en persoonlijke assistenten. Dergelijke systemen kunnen helpen bij het oplossen van problemen op de werkvloer of helpen met simpele taken, zoals het beheren van afspraken of het plannen van teamuitjes.